Zaboravio password?

Nakon "šokantne" najave o saradnji sa AMD-om na integraciji RX Vega grafičkih procesora uz Intel procesore, kompanija je objavila detalje o prvih 5 modela u okviru Intel Core G serije.


Intel je odlučio iskoristiti ovogodišnji CES kako bi objavio sve detalje o svojim nadolazećim Core G procesorima koji pored Intelovog procesora donose i AMD RX Vega GPU sa brzom HBM2 memorijom.

U okviru spomenute serije, Intel je pripremio ukupno 5 modela, koji dolaze u kombinaciji sa 4 jezgre i 8 threadova, a na raspolaganju imaju 6 ili 8 MB cache memorije. Vrhunac ponude je model Core i7 8809G, koji radi na frekvenciji od 3,1 GHz uz turbo boost na 4,2 GHz, donosi RX Vega M GH GPU na frekvenciji od 1063 MHz (1190 MHz), 64 ROP-a, 4 GB HBM2 memorije uz propusnost od 204,8 GB/s te “obećane performanse” do 3,7 teraflopsa, sve uz TDP “zakucan” na do 100 W.

Modeli koji imaju RX Vega GPU sa manje ROP-ova te nižom frekvencijom imaju TDP od 65 W, no pravo pitanje je kakve performanse nudi ova kombinacija u odnosu na tradicionalni izbor procesora i diskretne grafičke kartice?

Prema pisanju Eurogamera i Intelovim najavama, modeli sa Vega M GL grafičkom procesori su između 10 i 40% brži u odnosu na Intel Core i7-7700HQ procesor sa GTX 1050 karticom, dok model sa RX Vega M GH grafičkim procesorom (Core i7-8809G) je između 7 i 13% brži u odnosu na notebook verziju GTX 1060 kartice.Precizne cijene nisu poznate, no spominje se raspon od 800 do 1000 dolara, tako da će sigurno trebati dobro razmisliti da li je i dalje puno bolja opcija kupovina zasebnih komponenti. Intel ove procesore planira “ubaciti” u mini-desktop PC-ove, kao što su Intel NUC-ovi, a očekuje se da bi ova kombinacija mogla zaživjeti i u gamerskim notebook računarima. Više informacija očekujemo na proljeće.
Komentari