Zaboravio password?

Baš kao i Intel, i AMD je odlučio da iskoristi CES sajam u Las Vegasu za otkrivanje novih detalja o svojim procesorima te generalnim planovima za naredni period kada su u pitanju nove platforme.

Među novim procesorima su modeli Ryzen 3 2200G i Ryzen 5 2400G koji predstavljaju prve Ryzen procesore sa integrisanim grafičkim procesorom, a koji će se prodavati po cijeni od 99, odnosno 169 dolara od 12. februara.

Ovi procesori na tržištu zamjenjuju modele Ryzen 3 1200 i Ryzen 5 1400, dok prema navodima iz AMD-a, daju bolje performanse u odnosu na Intel Core i5-8400 procesor u kombinaciji sa GeForce GTX 1030 karticom, što je kombinacija koja je stotinjak dolara skuplja u odnosu na Ryzen 5 2400G. Naravno, ovi procesori nisu namijenjeni igračima te će svoju upotrebu naći prije svega u uredskim i kućnim PC-ovima za manje zahtjevne korisnike.

Kada je u pitanju budućnost Ryzen procesora, godinu dana nakon predstavljanja prve generacije dobit ćemo nove Ryzen procesore koji će biti proizvedeni u 12 nm tehnološkom procesu zahvaljujući kojem će raditi na višim frekvencijama, uz zadržavanje kompatibilnosti sa postojećim AM4 pločama.

Uz nove procesore dobit ćemo i nove matične ploče sa X470 čipsetom za koji se tvrdi da je posebno optimiziran za nove procesore, no pored neznatno povišenih frekvencija novih procesora ključna novost bi ipak trebala biti vezana za poboljšano upravljanje jezgrama i frekvencijom u zavisnosti od opterećenja koje se stavlja pred procesor.

Kako bi “pripremili teren” za nove procesore, u AMD-u su se odlučili i na snižavanje cijena postojećih modela, a izdvajamo modele Ryzen 7 1800X koji će se prodavati po cijeni od 349 USD (499 USD), odnosno Ryzen 7 1700X koji će se prodavati po cijeni od 309 USD (399 USD). Na ovaj način, AMD vjeruje da dodatno poboljšava svoju trenutnu poziciju u odnosu na Intel.Poslije Zen+ arhitekture u 12nm stiže Zen 2 arhitektura u 7 nm, vjerovatno tokom 2019. godine.

Kada su u pitanju novi grafički procesori, tu stvari na žalost ne stoje baš tako dobro. Naime, AMD bi tokom 2018. godine trebao ponuditi određene Vega grafičke procesore proizvedene u 7 nm procesu za potrebe machine learninga, dok nova arhitektura, Navi, dolazi tek 2019. godine. To praktično znači da u 2018. godini nećemo dobiti nove AMD high-end grafičke kartice.
Komentari