Zaboravio password?

Steam je podijelio rezultate svoje tradicionalne mjesečne ankete o najpopularnijem hardveru kod igrača, a s obzirom da je ista objavljena za mjesec decembar koji označava kraj godine, odlučili smo se da napravimo poseban osvrt.

Tako je daleko najpopularnija grafička kartica GeForce GTX 1060 sa 12,5% udjela, dok Nvidia kartice koristi čak 84,8% igrača. Ovaj broj vas ne treba iznenaditi s obzirom na probleme koje je AMD imao prije svega sa distribucijom kartica do igrača, u odnosu na crpyto rudare.

Kada su u pitanju procesori, ovim segmentom dominira Intel, sa udjelom od 91,24%, no vjerujemo da će se u narednim mjesecima njihov udio smanjiti, što zbog “bugovite arhitekture”, što zbog činjenice da su Ryzen procesori zaista odličan izbor.

Već od ranije znamo da je 8 GB RAM-a “standard” za igrače, pa ne treba čuditi da 46,8% mašina je upravo prijavilo tu količinu memorije. Igrači i dalje masovno igraju na Full HD rezoluciji, njih 69,7%, dok na 4K uživa svega 0,66% igrača.

Ozbiljni igrači ne štede ni na prostoru pa čak 61,4% igrača ima više od 1 TB prostora na PC-u. Windows 7 je i dalje najpopularniji izbor sa 56%, nakon čega slijedi Windows 10 sa 37,7% udjela.
Komentari